UZMIMO LOVU


Uzmimo Lovu - dokumentarni film o svjetskom financijskom sustavu

Let’s Make Money je austrijski dokumentarac koji je 2008. režirao Erwin Wagenhofer. Film pokriva aspekte svjetskog financijskog sustava, posebice kako šačica elita ekonomski eksploatira ostatak društva ponajprije u zemljama u razvoju, ali i na Zapadu. Iako konkretno ne nudi imena tih elita, može se lako utvrditi da je prst uperen na šačicu bankara, vlasnika velikih korporacija i investitora sa Zapada.

  • Redatelj putem intervjua sa ekonomskim stručnjacima, investitorima i političarima postiže odličnu kritiku neoliberalnog kapitalizma. Prvo pitanje koje postavlja pred gledatelja je “znate li gdje je vaš novac?” (depozit u banci), zatim kroz cijeli film prati puteve novca.

Zemlje koje vidimo u filmu su Singapur, Indija, Španjolska, Austrija, Njemačka, Burkina Faso, Velika Britanija te porezni raj otok Jersey. Osobito je zanimljiv intervju sa bivšim ekonomskim ubojicom Johnom Perkinsom koji tvrdi da ljudi poput njega planski uništavaju nerazvijene države putem duga i eksploatacije resursa. Globalizacija u ruhu neoliberalizma prikazana u dokumentarcu omogućila je brz protok novca, izbjegavanje poreza, eksploataciju nerazvijenih zemalja, privatizaciju javnih dobara u korist investitora te rast dugova.

  • Kad god čujemo kako nam bankari i financijaši poručuju iz reklamnih spotova: “neka vaš novac radi za vas” pojma nemamo što i kako taj novac radi.

Ovaj film nam brutalno predočava tu cijelu priču o tokovima novca u današnjem svijetu te nas suočava sa beskrupuloznošću banaka i financijskih meštara („inžinjera“) i pokazuje nam kako je globalizacija financija u stvari prikriveni financijski lanac-inžinjering s kojim smo se mi u Hrvatskoj već suočili i stradali početkom 90.-ih. Samo u ovom slučaju sve je puno prikrivenije i kompleksnije izvedeno, no rezultat je isti.====================
              INFO
====================

PRODUCENT: Helmut Grasser
REŽIJA: Erwin Wagenhofer
SCENARIJ: Erwin Wagenhofer
TRAJANJE: 110min.
GODINA: 2008
ZEMLJA: Austrija
(izvor: pokretpatriot / uredio PS)
 

Popularno

Kontak

Naziv

e-pošta *

Poruka *