CITIZENFOUR


Ovaj dokumentarni triler čija priča započinje anonimnim mailom, a nastavlja se odlaskom u Hong Kong i brojnim sastancima s čovjekom kojeg je u kratkom vremenskom periodu upoznala cijela planeta, ne samo da pokazuje opasnosti vladinog nadzora - tjera vas da ih osjetite na vlastitoj koži. 

  • Nakon što pogledate ovaj film, nikada više nećete na isti način gledati na telefon, e-mail, kreditnu karticu, web preglednik ili Facebook profil.

Citizenfour više podseća na kvalitetan špijunski triler nego na dokumentarac o istinitim događajima jer je snimljen, u realnom vremenu. Nakon sporog petnaestominutnog uvoda nam dolazi čovjek o kome svo svi čuli koji na pristupačan način objašnjava sve ono što je uradio, kao i motive za taj njegov postupak. Pored nesumnjive važnosti u smislu originalnih zapisa o čovjeku koji je na neki način otvorio oči čitavom svjetu, Citizenfour se može posmatrati i kao fascinantna studija o jednom veoma hrabrom čovjeku.

U sječnju 2013. godine autorica ovog filma je počela da dobiva anonimne, šifrirane mejlove od korisnika CITIZENFOUR koji je tvrdio da ima dokaze o nezakonitim programima
PRISM je računalni program za elektroničko dubinsko nadziranje komunikacija uživo, koji se rabi za upravljanje informacijama skupljenih preko interneta i drugih elektroničkih uređaja (email, video, audio, dokumenti, glasovni chat, fotografije, razmjena datoteka, detalji o društvenim mrežama) te je klasificiran kao tajna sa povjerljivim informacijama kojeg vodi NSA. Ciljana publika su klijenti raznih korporacija(Microsoft / Skype, Yahoo, Google / YouTube, Facebook, PalTalk, AOL, Apple) diljem svijeta.
koji se bave tajnim praćenjem građana od strane Državne Sigurnosne Agencije SAD-a (NSA), koja surađuje sa brojnim obavještajnim agencijama širom svjeta. Pet mjeseci kasnije ona sa grupom suradnika stiže u Hong Kong na prvi od brojnih sastanak sa čovjekom koji joj je slao mejlove, za kog će se ispostaviti da je Edward Snowden"Spreman sam sve žrtvovati jer ne mogu dopustiti američkoj vladi da uništi privatni život, slobodu interneta i osnovne slobode ljudi u svijetu ogromnim sustavom nadzora koji potajno gradi", kazao je 29-godišnji Edward Snowden, bivši djelatnik CIA-e i Nacionalne sigurnosne agencije (NSA). (wiki), čovjek čije će kontroverzne tvrdnje uzdrmati čitav svjet. Nakon gledanja ovog filma ćete shvatiti bitnost njegovih postupaka i motiva. 


  • Snowden konkretno nije zabrinut zbog gubitka privatnosti nego zbog gubitka slobode, što izloženost, laka dostupnost i neovlašteno prisvajanje i korištenje skoro svih privatnih podataka na internetu donose sa sobom.pogledajte VIDEO1  VIDEO2

download TORRENT

====================
               INFO
====================
(izvor: art-kino, filmskerecenzije,
/uredio: PS)
CITIZENFOUR
IMDB
FACEBOOK


REŽIJA: Laura Poitras
PRODUCENT: Mathilde Bonnefoy, Laura Poitras, Dirk Wilutzky
GODINA: 2014
TRAJANJE: 113 minuta
ZEMLJA: Njemačka / SAD / Velika Britanija

Popularno

Kontak

Naziv

e-pošta *

Poruka *