DOKTRINA ŠOKA


The Shock Doctrine: The Rise of Disaster Capitalism (Doktrina šoka: Uspon razarajućeg kapitalizma) - knjiga kanadske spisateljice Naomi Klein na temu globalizacije, objavljena u rujnu 2007. Knjiga proučava učinke i primjene liberalnih teorija Miltona Friedmana i chicaške škole u različitim zemljama svijeta, od šezdesetih godina prošlog stoljeća do 2007. Glavna teza autorice, govori da se primjena tih pravila (koje uključuju privatizaciju, javno smanjenje potrošnje i liberalizaciju plaća) uvijek događa bez pristanka naroda, već se umjesto toga koristi doktrina šoka kao oblik šok terapije, preko koje se dolazi do liberalizacije. Učinak primjene tih teorija dovodi do rasta nezaposlenosti, bogaćenja elite i općeg osiromašenja stanovništva. Među tim šokovima, autorica nabraja torturu Pinochetova režima u Čileu 1973., rušenje Berlinskog zida i gospodarsku nestabilnost u Poljskoj i Rusiji u ranim osamdesetima, nezaustavljivu inflaciju u Boliviji, rat na Falklandskim otocima između Argentine i Velike Britanije, rat u Iraku i uništenje New Orleansa uraganom Katrina u novije vrijeme. Zagovornici doktrine šoka među kojima su MMF i Svjetska banka traže način, kako bi uspostavili model slobodnog tržišta u nekoj zemlji, pri tome obično nasilno razarajući postojeći ekonomski sustav.Knjiga je postala popularna te naišla na pozitivne i negativne kritike.

Diljem svijeta, u Britaniji, u Sjedinjenim Američkim Državama, u Aziji i na Bliskom Istoku postoje moćnici koji zarađuju na kaosu – iskorištavaju krvoprolića i katastrofe da okrutno i nemilosrdno preobraze svijet sukladno vlastitim idejama. Oni su doktori šoka. Kako su se saznanja iz eksperimenata s ponašanjem i shvaćanjima ljudi pod nasiljem izazvanim stresom (šokom) iz 50-ih brutalno prenosila na državne razine? Naomi Klain nas vodi kroz povijesna događanja od južnoameričkih vojnih hunti, preko slamanja radništva u Engleskoj (M. Thatcher), do današnjeg Iraka. Film jasno raskrinkava osnovnu nit poveznicu tih događaja – neoliberalnu ideju slobodnog tržišta i privatizacije te iste posljedice uvođenja tih koncepata u svim državama – propast ekonomije i javnog vlasništva, osiromašenje većine građana te sramotno bogaćenje pojedinaca uz nestanak socijalne svijesti. Ovaj dokumentarac je za sve one koji žele razotkriti stvarnu pozadinu i povezanost današnjih zbivanja u svijetu. PROBLEM – REAKCIJA – RJEŠENJE na globalnoj razini.

Angažirani dokumentarac snimljen prema kultnoj knjizi Naomi Klein razotkriva kako današnji kapitalizam djeluje na cijele nacije i njihovo osiromašivanje. U knjizi ‘Doktrina šoka’ Naomi Klein optužuje američke i ostale kapitalističke moćnike da koriste ratove i prirodne katastrofe da bi svim zemljama nametnuli neoliberalni ekonomski sustav u kojem se uz pomoć privatizacije i kresanja socijalnih prava ekonomski uništavaju, potčinjavaju i izrabljuju društva i pojedinci.
====================
              INFO
====================
SHOCKDOCTRINE
NAOMI KLEIN
IMDB

REŽIJA: Michael Winterbottom, Mat Whitecross
SCENARIJ: Naomi Klein
PRODUCENT: Andrew Eaton, Alex Cooke
GODINA: 2009
TRAJANJE: 80 minuta
ZEMLJA: UK
(izvor: WIKIPEDIJA, uredio: PS)

Popularno

Kontak

Naziv

e-pošta *

Poruka *