HRANA d.d.O hrani, zdravlju i korporativnom interesu - dokumentarni film koji objašnjava kako se kontrolira tržište hrane i na koji način velike kompanije direktno utječu na naše zdravlje. Mali proizvođači hrane diljem svijeta se uništavaju kako bi krupni kapital zagospodario vitalnom granom ljudskog opstanka.

  • Najme, industrijalizacija poljoprivrede i tehnološki procesi doveli su do tvorničke automatizirane "proizvodnje" hrane gdje uzgoj i prirodni tijek nemaju više nikakve veze s hranom. Više ne govorimo o ratarima i oranicama već o tehnolozima i inženjerima čije su ideje usmjerene isključivo prema kvantiteti, jeftinoći i profitu.

Dokumentarni film "Hrana d.d." upoznaje nas s postepenom centralizacijom industrije hrane i s premještanjem kompletne proizvodnje iz ruku seljaka u ruke nekolicine ogromnih industrijskih kompanija, kojima je briga o vašem zdravlju posljednja stvar na svijetu, što je i cilj. Film prikazuje plansko uništavanje sela, kako bi se izvori hrane preselili u ruke  i pod kontrolu centara moći koji će vas potom hraniti, kada žele, kako žele i čime žele. Što će se sve nalaziti u vašoj hrani i kako će ona biti uzgajana, kao i tko će dobiti hranu a tko ne, odlučit će elita. Film razotkriva prehrambenu industriju, izlažući podatke sakrivene od prosječnog konzumenta, a sve uz pristanak vlade. Razotkriva šokantnu istinu o tome kako se proizvodi naša hrana, koja je cijena zdravlja i baca sasvim novo svjetlo na globalnu prehrambenu industriju. 

  • Poljoprivredne regulatorne agencije direktno su kontrolirane od onih istih korporacija koje bi trebale kontrolirati, skupa s vladinim službenicima i sucima koji bukvalno mijenjaju položaje od vlade i agencija do korporacija i natrag.

Svima nam je jasno da velike korporacije upravljaju proizvodnjom (a ne uzgojem!) hrane, jer njihovi logotipi i reklame nasrću na nas svakodnevno. No nevjerojatno je koliko mi u biti pojma nemamo što se događa iza zavjese, prije nego što se ti upakirani sastojci pojave pred nama. A kad se ta zavjesa razgrne, suočavamo se s beskrupuloznim zloupotrebama ljudi, životinja, kemije i biotehnologije koje nas ostavljaju u nevjerici i šoku. Na to se nadovezuju stravični uvjeti rada uz minimalne nadnice i bez sindikalne zaštite radnika. Usto, naravno, ide i devastacija okoliša te iscrpljivanja prirodnih resursa bez razmišljanja o posljedicama. Ukupni rezultat dovodi do toga da je povrće skuplje od hamburgera, o zdravoj prehrani se ne može niti razmišljati tako da zdravstvo dobiva svoj dio utega u vidu bolesti koje proizlaze od konzumacije nekvalitetnih i zdravstveno upitnih proizvoda.

Što u konačnici zapravo jedemo i zašto sve veći broj ljudi oboljeva od teških bolesti?
Ovaj angažirani film nastoji dati odgovore na ova i brojna druga pitanja.


====================
              INFO
====================

REDATELJ: Robert Kenner
SCENARIJ: Robert Kenner, Elise Pearlstein
ULOGE: Michael Pollan, Eric Schlosser
TRAJANJE: 94 min
GODINA: 2008
ZEMLJA: SAD
(izvor: newsmart, navidiku / uredio PS)
 

Popularno

Kontak

Naziv

e-pošta *

Poruka *